een stadsinitiatief
antenne rotterdam

hoofdmenu

jfmamjjasond
1711151924283237414650
2812162025293338424751
3913172126303439434852
410141822273135404449
5233645
week 32 | zondag 14 augustus 2022 16:46 uur | 0 bezoekers

Met Tuinman(m/v) gaat Rotterdam voorop lopen…

Lees hier het algemene verhaal van de Tuinman(m/v). De nieuwe ‘vakman/vrouw’ in het publieke domein, die participatie en samenwerking in het transitiedomein, 'onderhoud en zorg' mogelijk maakt en wel op een zeer rendabele manier. De 'missing link' zogezegd om het huidige decentralisatiebeleid te kunnen vormgeven.Voorbeeldstad in groen, gezond en gelukkig samenleven


Groene wijken. Met gezondere bewoners. Minder armoede. Meer ontmoetingen. Minder eenzamen. En meer veiligheid. Wie wil dat nou niet? De nieuwe ‘spil’ die deze positieve trends bewezen succesvol aanjaagt, is de in Rotterdam ontwikkelde en door velen inmiddels gekende Tuinman(m/v).


Omdat Tuinman(m/v) een stapeling van gunstige effecten teweeg brengt, is hij/zij niet alleen een zegen voor de wijken en hun bewoners, maar ook voor de overheid: zorg- en onderhoudsuitgaven kunnen aanzienlijk omlaag en er wordt waarde gecreëerd. Resultaat? Trotse en zelfredzame wijken, die met minder geld en overheidsbemoeienis hun eigen ‘geluk’ herontdekken. En een Rotterdams fenomeen, de Tuinman(m/v), die wel eens de interesse zou kunnen wekken van wereldsteden met vergelijkbare vraagstukken rond leefbaarheid.        


Winst voor bewoners, winst voor Rotterdam


Rotterdam is in sociaal economisch opzicht nog altijd een ‘moeilijke’ stad. Laten we daar niet opnieuw voor weg lopen, maar onszelf dwingen onze ogen en oren, hoe lastig soms ook, uitgerekend op de ‘probleemwijken’ te richten. Zie het zo: juist in de gebieden waar nú nog verloren wordt, weinig kansen zijn, mensen een laag zelfbeeld hebben en toeristen met een boog omheen lopen, valt sociaal en economisch het meeste te winnen. En niet alleen te winnen voor de honderdduizenden Rotterdammers die er wonen, maar ook voor de stad Rotterdam als pionier in grootsteeds en multicultureel samenleven.


Tuinman m/v = participatiesamenleving in persona


Samen mét bewoners werkt Tuinman(m/v) niet slechts aan het onderhouden of creëren van groenvoorzieningen, maar integreert daarbij sociale, fysieke en mentale doelen. Het maken van contact, het aanleren van vaardigheden, het doen ontstaan van nieuw zelfbewustzijn, het ruimte bieden aan ontspanning, het laten opbloeien van buurtnetwerken: het is maar een kleine greep uit de waslijst van effecten die Tuinman(m/v) teweeg brengt. Dit zijn, bovendien, precies de terreinen (en doelen), waar de overheid de komende jaren minder geld voor beschikbaar stelt.  


Wetenschap ondersteunt Tuinman(m/v)


Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat mensen – vooral ook kinderen – kwetsbaarder zijn naarmate ze eenzamer worden. Dit maakt de combi van werken aan groene ontmoetingsplekken tot een interessante optelsom: niet alleen de aantrekkelijkheid van de wijken alsmede de statistische kans op ontmoetingen tussen bewoners gaat door het eigenhandig onderhouden groen aanzienlijk omhoog, ook het werken aan het groen zèlf is een uitgelezen kans hyperlokale (zorg)netwerken tot stand te brengen en te verdiepen.


Omarm het landleven, ook in de stad


Binnen zitten wordt logischerwijs wel het ‘Nieuwe Roken’ genoemd: je wordt er sneller lui, depressief, obese en wantrouwend van. Dankzij de aanwezigheid van een Tuinman(m/v) is er in de wijk een permanente ‘verleiding’ om voluit deel te nemen aan allerlei buitenactiviteiten, die meer vriendelijkheid, nieuwsgierigheid, verantwoordelijkheid en lotverbondenheid laat ontstaan. Dit tezamen vormt ook een effectieve manier om de anonimiteit terug te dringen en geeft tegelijk een enorme ‘boost’ aan het gevoel van veiligheid en daarmee ook een ‘boost’ aan het vastgoed in diezelfde wijken.  


Organisch en hyperlokaal


De economische pikorde van de (zaken)wereld en de maatschappijbrede honger naar harde cash gaat door Tuinman(m/v) niet snel veranderd worden. Hoeft ook niet. Wat slechts hoeft door te dringen is dat het economisch denken aan de ‘uiteinden van de maatschappij’, op hyperlokaal niveau, niet werkt. En dat alleen een organische (dus niet-economische) structuur – zoals die door Tuinman m/v wordt geëntameerd – zowel moreel als boekhoud technisch een stuk effectiever en goedkoper is dan de huidige (kostbare) bureaucratie.


Voeg daarbij het aanstaande huwelijk tussen deze organische netwerken en nieuwe, digitale apps en gadgets en de kwetsbare wijken zullen, in potentie, getransformeerd kunnen worden tot oorden van hoop, voorspoed en geluk.


Met Tuinman(m/v) als onvermoeibare katalysator. 

 
Array
(
  [177409] => Array
    (
      [naam] => marit
      [link] => 
      [reactie] => Lieve Rini, uiteraard ben ik geneigd je te geloven, dat weet je, maar ik wil wel zelf het wetenschappelijk onderzoek kunnen beoordelen, ik mis de link, of kijk ik niet goed?
      [afbeelding] => 0
      [spambot controle] => 
      [react_date] => 2014-11-09 13:02:07
      [react_date_changed] => 2014-11-09 13:02:07
      [react_page] => 5619
      [react_user] => 0
      [react_user_target] => 0
      [react_parent] => 177404
      [react_count_reads] => 
      [react_count_views] => 
      [react_confirmstring] => XE9RGMAPJMW5YZ
      [u_name] => 
      [u_email] => 
      [react_id] => 177409
      [editable] => 1
    )

  [177411] => Array
    (
      [naam] => Rini Biemans
      [link] => http://tuinmanindewijk.nl/read/antenne_item/id/175016/groen-participatie-en-gezondheid
      [reactie] => Beste Marit, Je hebt helemaal gelijk, hier de link met overzicht literatuur nov 2011. Heb het wat snel gepubliceerd, wilde alles nog een beetje bijwerken, bij deze
      [afbeelding] => 0
      [spambot controle] => 
      [react_date] => 2014-11-10 09:45:17
      [react_date_changed] => 2014-11-10 09:45:17
      [react_page] => 5619
      [react_user] => 0
      [react_user_target] => 0
      [react_parent] => 177404
      [react_count_reads] => 
      [react_count_views] => 
      [react_confirmstring] => ZR3FKH3GH2U8S2
      [u_name] => 
      [u_email] => 
      [react_id] => 177411
      [editable] => 1
    )

)

marit | 09 november 2014

Lieve Rini, uiteraard ben ik geneigd je te geloven, dat weet je, maar ik wil wel zelf het wetenschappelijk onderzoek kunnen beoordelen, ik mis de link, of kijk ik niet goed?

Rini Biemans | 10 november 2014

http://tuinmanindewijk.nl/read/antenne_item/id/175016/groen-participatie-en-gezondheid

Beste Marit, Je hebt helemaal gelijk, hier de link met overzicht literatuur nov 2011. Heb het wat snel gepubliceerd, wilde alles nog een beetje bijwerken, bij deze


*

laat dit veld leeg

Tweets by @tuinmanindewijk