een stadsinitiatief
antenne rotterdam

hoofdmenu

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 28 | zaterdag 13 juli 2024 18:07 uur | 1 bezoekers

De Geboorte van de Tuinman

De Tuinman staat niet op de short list van de stadsinitiatieven, hetgeen betekent dat het grote avontuur is afgelopen en een nieuw avontuur begint. Teleurstelling zeker, opluchting ook, de Tuinman (m/v) en zijn praktijk heeft tijd nodig om volwassen te worden.

In 2011 is Creatief Beheer enorm gegroeid, qua budget en mensen zijn we verdubbeld vergeleken met het jaar ervoor. We hebben een lerende praktijk en in de tien jaar dat we bestaan, hebben we vanuit het uitgangspunt dat beheer en onderhoud, dagelijkse interactie tussen mensen de basis is voor wijkverbetering, een praktijk opgebouwd. Inmiddels lopen onze ‘tuinmannen’ in 6 Rotterdamse wijken. 2011 was naast een jaar van groei ook een jaar van versneld inzicht wat de essentie van de praktijk en het succes is, namelijk mensen.


In het voorjaar was daar het begrip ‘sociale wijkwerf’ en het ‘gezelschapsspel’. In september de onderlegger voor het nieuwe ruimtelijke ordenen (mens als middelpunt)


Het begrip Tuinman gebruikten we al een tijdje, meer als een Geuzennaam. Op bijeenkomsten (brainstormsessies, recepties, conferenties) zei ik vaak dat er een Tuinman op de Coolsingel zou moeten komen in plaats van een dure herinrichting, dat zou pas internationaal de aandacht trekken. Toen er een oproep voor indienen van plannen voor het stadsinitiatief kwam hebben we lang getwijfeld of we iets zouden indienen. Onze manier van ontwikkelen is er een van gestaag maar langzaam groeien, het is nogal een transitie, een andere (omgekeerde) manier van denken en doen. Maar goed een van de belangrijkste dingen is dat mensen het begrijpen en dus zou meedoen aan het stadsinitiatief een mooie manier zijn om het verder te ontwikkelen, maar dan moest het wel een serieus uitvoerbaar plan zijn. Of het plan wat we hebben ingeleverd uitvoerbaar was en wat het had opgeleverd zullen we nooit weten, maar ondertussen hebben we wel een grote stap gemaakt in onze eigen lopende praktijk en hoe deze verder te ontwikkelen.


Landelijk is er flink wat aandacht voor onze aanpak zowel uit de fysieke als de sociale hoek en dat is precies de opzet. Immers de nieuwe stadsprofessional (m/v) verbindt sociale en fysieke doelen, genereert kostenreductie op het gebied van zorg en welzijn, beheer en onderhoud en creëert waarde in het vastgoed. De Tuinman kost dus geen geld, maar levert het geld op. Dit kan alleen maar als alle professionele partijen in een wijk het spel van de Tuinman willen spelen en dat vergt veel communicatie en geduld.


Voor Creatief Beheer is 2012 nog steeds het jaar van de Tuinman, het jaar waarin wij gestaag doorgaan met het groener en kindvriendelijker maken van wijken, het jaar ook waarin de Tuinman volwassen wordt.


Stadsinitiatieven bedankt voor het steuntje in de rug, succes met alle plannen en de realisatie. 


Bij deze willen we alle mensen bedanken die de geboorte van de Tuinman mogelijk hebben gemaakt ! De Tuinman gaat op eigen (onze) kracht verder !


 


Klik hier voor het Werkboek van de Tuinman

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @tuinmanindewijk