een stadsinitiatief
antenne rotterdam

hoofdmenu

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 42 | woensdag 16 oktober 2024 02:26 uur | 0 bezoekers


artikel Algemeen Dagblad 4 mei Rotterdam editie

Tuinman(m/v) is onzichtbaar voor beleidsmaker en bestuurders !

Aanleiding is het stopzetten van een opdracht, maar het onderliggende probleem zit dieper en is fundamenteler. Mensen begrijpen nog niet wat een Tuinman(m/v) precies is, waar hij/zij voor staat en wat een Tuinman(m/v) mogelijk maakt. Vandaar dat we een communicatiecampagne zijn gestart om dit uit te leggen.

Creatief Beheer werkt sinds 2002 aan een wijkaanpak en een verdienmodel, waarbij het dagelijks onderhoud, de dagelijkse zorg (omgang met elkaar en de natuur) de basis vormt. Door deze twee te verbinden in de uitvoering en te werken met ervaren vakmensen in de frontlijn; wordt er plots veel meer mogelijk. Creatief Beheer heeft er bewust voor gekozen deze aanpak in de praktijk te ontwikkelen, omdat daar de grootste uitdaging ligt; een nieuwe praktijk. Een praktijk die hedendaagse grootstedelijke problemen omzet in kansen. Want dat is wat iedereen wil !


Inmiddels zijn we 13 jaar verder en de Creatief Beheer aanpak heeft zichzelf op kleine schaal inmiddels op alle fronten bewezen in 8 Rotterdamse wijken, met zo'n 30 betaalde Tuinmannen(m/v) en projecten die allemaal al zo'n 4 tot 8 jaar draaien tot ieders tevredenheid. Op deze manier wordt dus van de nood (bezuinigingen) een deugd gemaakt en dit zorgt ervoor dat meedoen (participeren) gezond, nuttig en leerzaam wordt. Het mooie is dat dit dus juist geld oplevert in plaats van dat het geld kost, dit vergt evenwel een andere manier van kijken en boekhouden.


De Tuinman(m/v) is dus in alle opzichten een ‘product’ van de zogenaamde ‘achterstandswijk’ en een dus een Rotterdamse uitvinding! We hebben hem/haar ontwikkeld en getest dag in en dag uit in de praktijk met behulp van honderden (zo niet duizenden) mensen wonend in en/of betrokken bij deze wijken (ambtenaren, bewoners, vakmensen, vrijwilligers, wetenschappers).


Mensen in de wijken waar we werken begrijpen het inmiddels, vandaar ook dat we in eerste instantie ons hierop gericht hebben. We hadden ook met de toenmalige deelgemeente (in dit geval Feijenoord) alles goed geregeld, maar de deelgemeentes werden afgeschaft. Hierdoor verdwenen contactpersonen en afspraken, waardoor we feitelijk weer opnieuw moesten beginnen. En omdat we geen structurele subsidierelatie hadden met de gemeente is het nu zaak goed uit te leggen wat de waarde van een Tuinman(m/v) in de wijk is.


Waarom wordt de Tuinman(m/v) dan niet gezien door beleidsmakers en bestuurders? Deze streven toch juist naar decentraal gestuurde en zelfredzame wijken! De reden hiervoor ligt ons inziens in het feit dat ze nog steeds in de oude structuren zoeke en daar is niets te vinden. De oplossing van Creatief Beheer ligt hierdoor geheel buiten hun gezichtsveld. Immers de Tuinman(m/v) is gemaakt voor een nieuwe praktijk die er nog niet is. Hij/zij vult precies het vacuüm tussen het fysieke en sociale werkveld. Heeft een decentrale zelforganiserende sturing (je hebt er geen omkijken naar als bestuurder), het lijkt of het vanzelf gaat of dat bewoners het zelf doen. Tot slot verwacht niemand dat deze praktijk nu juist daar ontstaat waar de ‘meeste problemen’ zijn; in de achterstandswijk en dan nog in het werkgebied met de laagste status: groenonderhoud.


Dit vergt een ‘andere manier van  kijken’. Zo wordt de ‘problematische multiculturele achterstandswijk’ een totaal andere wijk als je er door de ogen van de Tuinman(m/v) naar kijkt. Tuurlijk zijn er problemen (waar niet!), maar het zijn ook gewone wijken, waar geleefd wordt, vreugde en liefde gedeeld, kinderen opgroeien, etc., etc. Als je nog beter kijkt, zie je in plaats van ‘problemen’, juist tal van kansen, want in feite zijn dit de wijken, waarin de toekomstige stedelijkheid zich manifesteert en zal ontwikkelen.


Wij vragen dus eigenlijk in de eerste plaats serieuze aandacht van beleidsmakers en bestuurders, iedereen is welkom om te komen kijken hoe het in de praktijk in zijn werk gaat.


Meer informatie over onze visie en methode is op deze website te vinden onder het domein www.tuinmanindewijk.nl


Als je het met ons eens bent en vindt dat iedere Rotterdammer (jong en oud) een gezonde leefomgeving verdient, teken de petitie: De Tuinman(m/v) heeft hulp nodig…


 

 
Array
(
    [177732] => Array
        (
            [naam] => m.triesscheijn
            [link] => 
            [reactie] => 
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2015-05-10 13:14:44
            [react_date_changed] => 2015-05-10 13:14:44
            [react_page] => 5619
            [react_user] => 0
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 177726
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => M6ZH9BMERTHL4E
            [u_name] => 
            [u_email] => 
            [react_id] => 177732
            [editable] => 1
        )

)

m.triesscheijn | 10 mei 2015


*

laat dit veld leeg

Tweets by @tuinmanindewijk