een stadsinitiatief
antenne rotterdam

hoofdmenu

jfmamjjasond
1611151924283237414650
2712162025293338424751
3813172126303439434852
49141822273135404449
510233645
week 47 | donderdag 21 november 2024 10:32 uur | 5 bezoekers

Erasmus Tuinen - Opgroeien in de natuur

Een plan om Rotterdamse kinderen gezonder en vrolijker te laten opgroeien...

Het project Erasmus Tuinen is een initiatief van Tom Schneider, gynaecoloog bij het Sophia Kinderziekenhuis en Rini Biemans directeur Creatief Beheer.


Er zijn inmiddels voldoende wetenschappelijke bewijzen voor de positieve effecten van ‘natuur’ op de gezondheid en ontwikkeling van mensen en dan met name jonge kinderen. Alle Rotterdamse kinderen zouden voldoende ‘natuur’ om zich heen moeten hebben waar ze kunnen spelen en ontdekken. Juist voor heel jonge kinderen, tussen de 0 en 4 jaar, is buiten in de natuur zijn cruciaal voor hun ontwikkeling; onder andere fijne motoriek, gedrag, hersenontwikkeling. Dit helpt bijvoorbeeld overgewicht, allergieën, gedragsproblemen en vroege dementie op latere leeftijd voorkomen.


In de zogenaamde achterstandswijken, waar de meeste kinderen wonen, is zowel voorlichting als ruimte om buiten te kunnen spelen het hardst nodig en het minst aanwezig. Het project Erasmus Tuinen wil hierin verandering brengen.


De Erasmus Tuin in het Centrum


Het vlaggenschip en promotor


Tegenover het Sophia Kinderziekenhuis wordt in de plantsoenen voor het Erasmiaans Gymnasium en de Hogeschool Rotterdam aan de Wytemaweg, een voorbeeld van een Erasmus tuin ingericht, gericht op baby’s, peuters en kleuters. Deze tuin wordt ingericht volgens de methode ‘Tuinman in de Wijk’. Met hulp van scholieren, patiënten, medewerkers van het ziekenhuis en vrijwilligers.


De Erasmus Tuin aan de Wytemaweg is het vlaggenschip en promotor van het project, hierin is zichtbaar wat een Erasmus Tuin is, mensen kunnen een praatje maken en informatie krijgen waar de Erasmus Tuin in hun eigen wijk is en hoe de programma’s in elkaar zitten.


In iedere wijk een Erasmus Tuin


Gekoppeld aan deze hoofdlocatie is het de opzet in Rotterdamse wijken een netwerk van Erasmus Tuinen te openen, te starten in de zogenaamde achterstandswijken.


De doelgroep zijn in eerste instantie ouders met kinderen tot 4 jaar, voor deze groep is eigenlijk geen mogelijkheid ‘in de natuur’ te zijn en voorlichting over natuur en gezondheid. Bovendien is juist bij deze groep het te verwachtte rendement voor gezondheid het grootst. De Erasmustuin start met een babyveldje en een peuter en kleuter ontdektuin.


Het spreekt voor zich dat dit per wijk met lokale partijen en stedelijke partijen wordt opgezet (speeltuinen, binnenterreinen, educatieve tuinen, consultatiebureaus, GGD etc.) In een latere fase kan dit worden uitgebreid met andere doelgroepen, zoals ouderen en ander mensen waarvoor het verblijven en werken in de natuur gezondmakend is. (dementie, depressie, burn-out, e.d.). Voor kinderen ouder dan 4 jaar moet voldoende speelruimte worden gecreëerd in de openbare ruimte.


Tijdslijn


Momenteel zijn we met diverse partijen in gesprek over het programma, samenwerking en financiering. Planning is dat we in mei 2013 kunnen beginnen met het inrichten van de plantsoenen aan de Wytemaweg en hopelijk parallel hieraan een locale Erasmus Tuin in drie Rotterdamse wijken…


Klik hier voor meer info: http://www.rotterdam.nl/erasmustuinen


Voor meer info of support info@creatiefbeheer.nl


 


 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @tuinmanindewijk