een stadsinitiatief
antenne rotterdam

hoofdmenu

jfmamjjasond
1610141823273236404549
2711151924283337414650
3812162025293438424751
4913172126303539434852
5223144
week 48 | vrijdag 1 december 2023 03:52 uur | 0 bezoekers


Kweekkas op de Carnissetuin, waar de groenten voor de lunch momenteel groeien

Grand Tour Creatief Beheer 25 juni 2013

Tijdens de Open Dagen van de Bloemenroute vindt de eerste Grand Tour van Creatief Beheer plaats langs een aantal van onze projecten op dinsdag 25 juni. Gedurende de dag wordt u onder de inspirerende leiding van Rini Biemans meegenomen in de praktijk en de visie van Creatief Beheer.Waarom een Grand Tour ?


De afgelopen jaren hebben we bijna wekelijks groepen uit het hele land en daarbuiten rondgeleid op onze parken en projecten. Creatief Beheer en onze ‘Tuinman in de wijk’ aanpak is wat dat betreft ‘ontdekt’. Dat vinden we geweldig, maar het kost veel tijd en je kan altijd maar een klein stukje laten zien. Het leek ons daarom aardig in ons jubileumjaar te starten met de eerste Grand Tour van Creatief Beheer langs een aantal van onze projecten, om zo een beter beeld van onze praktijk en de mogelijkheden te kunnen geven. Gedurende de dag wordt u onder de inspirerende leiding van Rini Biemans deze dag meegenomen in de praktijk en de visie van Creatief Beheer. Al onze projecten in één dag lukt niet, dus we hebben een selectie gemaakt van projecten en plekken, waarin we de verschillende aspecten en mogelijkheden van onze aanpak kunnen illustreren. Ter plekke zullen ook de Tuinmannen of vrouwen die er werken aanwezig zijn om een en ander toe te lichten en vragen te beantwoorden. Zo vertellen we gedurende de dag het gehele verhaal en de mogelijkheden van onze ‘Tuinman in de Wijk’ aanpak, de nieuwe schakel in het beheer en ontwikkeling van wijken. Voor mensen die een en ander willen voorbereiden verwijzen we door naar ons Jaarboek 2012, het eerste jaar van de Tuinman(m/v).


Voor wie is de Tour bedoeld ?


De Tour is bedoeld voor iedereen, die geïnteresseerd is in het nieuwe welzijn, burgerkracht, zelfbeheer en participatie. Vooral ook voor alle professionals, bestuurders en ambtenaren, waar we in onze projecten mee samenwerken of die overwegen met ons te werken. Omdat onze praktijk raakt aan nogal wat aspecten in het maatschappelijk leven zijn bijvoorbeeld ook juristen en veiligheidsexperts van harte welkom, eigenlijk iedereen die dinsdag 25 juni vrijmaakt en 10 euro betaald voor benzine en de lunch. Reserveren noodzakelijk, via info@creatiefbeheer.nl


De Tour start om 9:30 vanuit de Carnissetuin, Carnissesingel 208 (5 minuten lopen vanuit Metrostation Zuidplein) gratis parkeren bij het Nieuwe Z’67. Omstreeks 16:00 zijn we weer terug.


Programma:Toelichting programma


9:30   aankomst en ontvangst met koffie De Carnissetuin is onderdeel van het project Veerkracht Carnisse, het is een Educatieve Tuin die eind 2012 wegens bezuinigen werd gesloten, maar die we nu ‘om niet’ openhouden zodat het lopende programma kan doorgaan. Zo zijn er volkstuintjes voor ouderen en wordt er natuureducatie gegeven door Vakmanstad (partner Veerkrachtcoalitie). Daarnaast hebben we een volledige kwekerij ingericht waar voedsel gekweekt wordt voor de voedselbank en de wijk. Ook is er een deel als Erasmustuin ingericht, voor de hele kleine kinderen en hun ouders.


10:00  vertrek bus In de bus zal Rini kort de essentie van de aanpak en het profiel van de Tuinmannen(m/v) toelichten.


10:30  Proefpark de Punt Proefpark de Punt is het oudste project van Creatief Beheer, sinds 2004 beheren en ontwikkelen we een braakliggend terrein in Bospolder, dat zoals we nu weten nog zeker 5 jaar onbebouwd blijft. Hier hebben we heel veel geleerd over de dynamiek van de gedereguleerde openbare ruimte en hoe dit de veiligheid versterkt. In 2012 heeft Anne van Summeren hier een onderzoek 'de bindende factor' verricht, een zogenaamde kwantitatieve netwerkanalyse, waarbij heel duidelijk het belang van de ‘brokerfunctie’ naar voren komt. Daarnaast is hier ook te zien wat voor een enorme biodiversiteit er is ontstaan en hoe ieder object en plant een verhaal in zich heeft. Proefpark de Punt is gestart als een voortraject voor participatief beheer van het Dakpark, wat er tegenover ligt en nu langzaam zijn voltooiing nadert. Rini zal hier ook het overloop bestek toelichten, waarmee de Tuinman(m/v) samen met andere partijen kan aanbesteden in het fysieke onderhoud van het openbare groen.


11:30  Basisschool Al Ghazali Er zijn in Rotterdam flink wat groene schoolpleinen aangelegd, echter het onderhoud hiervan is voor veel scholen een probleem. Vaak is het onduidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is en wie hiervoor moet betalen. De Al Ghazali basisschool in Spangen heeft ons gevraagd om een Schooltuinman-traject op te starten, waarbij het onderhoud en ontwikkeling van het plein aan het lesprogramma en de wijk wordt gekoppeld.


12:00  vertrek bus Rotterdam Zuid Tijdens de rit zal Rini het verdienmodel en de financiering van de projecten toelichten. Hoe dus de traditionele kostenpost van beheer en onderhoud veranderd in een investeringspost, die maatschappelijke waarde creeert.


12:30   Lunch Carnissetuin Gezamenlijke gezonde lunch van eigen gekweekte groenten. Aansluitend een rondleiding door het gebied, een bezoek aan het naastgelegen Nieuwe Z’67 en uitleg over de visie van Creatief Beheer op gebiedsontwikkeling en de kansen voor ‘het Hart van Zuid’ via de Bloemenroute.


14:00 Ecowijken: Oleanderbuurt De Oleanderbuurt en de Afrikaanderwijk behoren tot het project ecowijken. Hier zijn we in 2008 een traject gestart waarin we wijkbreed vergroenen. Eigenlijk is hier de Tuinman(m/v) geboren. We bezoeken het Oleanderplein een stenig plein dat Creatief Beheer in 2011 op geheel eigen wijze heeft vergroend. Rini vertelt hoe een en ander in zijn werk is gegaan en hoe parken voor de helft van het geld kunnen worden aangelegd door een ander wijze van aanbesteden. Ook zullen we een korte wandeling door de wijk maken en speeltuin de Regenboog bezoeken, die wegens bezuinigingen eind 2012 dichtmoest, maar die nu met vereende krachten wordt opengehouden.


15:00 Ecowijken: Afrikaanderwijk In de Afrikaanderwijk zullen we buurthuis de Arend en de bijbehorende binnentuin bezoeken, hier heeft Creatief Beheer een vastgelopen traject (wat ooit was opgestart via een Groene Duimen subsidie) vlotgetrokken en net toen iedereen weer enthousiast werd, is het buurthuis gesloten i.v.m. met bezuinigingen. We gebruiken de Tuin nu als uitvalsbasis (tuinmodule) voor de vergroening van de wijk en proberen hem open te houden ten behoeve van de wijk. Dit soort situaties zijn momenteel eerder regel dan uitzondering en dat is jammer, want er gaat heel veel verloren. Daarna brengen we nog een bezoek aan de Afrikaandertuin, die langzaam in een open luchtbuurt huis veranderd is.


16:00 terugkeer Carnissetuin einde Grand Tour, voor geïnteresseerden is er nog gelegenheid om wat te drinken en na te praten.


Fotoverslag en reserveren volgende Tour 26 sept 2013: klik hier

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @tuinmanindewijk