een stadsinitiatief
antenne rotterdam

hoofdmenu

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 17 | vrijdag 26 april 2024 14:51 uur | 4 bezoekers

TUINMANIFEST VOOR EEN GEZOND ROTTERDAM

5-punten waar Rotterdammers blij van worden en aan kunnen meedoen. De 5 punten ook waar de Tuinman(m/v) voor staat, maar het kan alleen als we het met zijn allen doen; participeren en samenwerken zogezegd. Nieuwsgierig ? Lees het Manifest van de Tuinman(m/v)

Soms zijn dingen zó duidelijk en voor de hand liggend, dat we vergeten er wat aan te dóen. Eén van de overduidelijke tekortkomingen in onze stad – die bijna iedereen ziet – is de scheve verhouding tussen ‘grijs’ (beton, steen, regels) en ‘groen’ (parken, ontmoeting, levendigheid). Terwijl alle wetenschappelijke kennis erop wijst dat meer ‘groen’ en meer ‘sociale omgang’ met elkaar veiligheid, leefbaarheid, gezondheid en economische vitaliteit van de stad bevordert (alsmede wantrouwen doorbreekt en nieuwe banden smeedt), blijven de belasting miljarden grotendeels in de bureaucratische molens van het ‘grijze’ Rotterdam verdwijnen.


Tijd voor een ommezwaai 3.0. Een nieuwe coalitie tussen Rotterdammers én bestuurders. Want samen kunnen we (‘Kendoe!’) dat ‘groene’ Rotterdam, onze gemeenschappelijke tuin, in de steigers zetten. En afrekenen met wantrouwen en vijandigheid. Slimme taakverdeling? Bestuurders, beleidsmakers en ambtenaren ontfermen zich over het afslanken en het organiseren van de overheid 3.0. Burgers, ondernemers en vaklieden over het ánders organiseren van de praktijk 3.0.


Lees de 5-punten van ‘Kendoe-manifest voor een gezond Rotterdam’ op je gemakje door. En laat rustig op je inwerken hoe een vruchtbare samenwerking tussen mensen binnen én buiten het stadhuis het verschil kan maken richting een stad die én mooier. Én rijker. Én veiliger. Én gezonder. Handen uit de mouwen en aan de slag.


 


1 Groen is het nieuwe goud Geef het groen – waar het kan – ruim baan in onze stad. Groen kost geen geld, groen levert geld op! Zorg dan wel dat het groen geen van boven opgelegde decoratie is, maar waar het kan door Rotterdammers zèlf wordt ingericht en onderhouden. Win. Win. Win. Want bewoners weten het beste wat voor groen ze willen. Tuinieren is een hypergezonde bezigheid. En groen ‘van de bewoners’ gaat door hun zorgzaamheid veel langer mee (duurzaam) tegen veel lagere kosten.


2 Sociale omgang als cruciale motor Onderken dat Rotterdammers (te veel) langs elkaar heen leven. Investeer dus ruimhartig in plekken en projecten waar mensen elkaar ontmoeten en samenwerken. Laat mensen participeren op een manier waar ze zelf ook beter van worden. Het liefst in de buitenlucht!


3 Anders boekhouden Reken het maatschappelijke rendement mee. Dan is groen en groenonderhoud plotseling geen kostenpost meer maar een slimme investering met een zeer hoog rendement (voorkomen is beter dan genezen)! Want geïntegreerd groen in de buurt houdt honderdduizenden Rotterdammers, zo is wetenschappelijk aangetoond, langer gelukkig en gezond. En die gezondheidswinst wordt alleen maar groter als we het koppelen aan een duurzame onderhoudspraktijk waarin Rotterdammers participeren. Denk bijvoorbeeld aan de daling van zorgkosten en de waardecreatie (ontwikkelmogelijkheden) in het vastgoed.


4 Vakmensen in de frontlijn Verleg de aandacht van beleidspakketten en -maatregelen voor een aanzienlijk deel naar Rotterdammers zèlf. Geef vakmensen de ruimte om coalities met burgers te smeden. En verschaf hen toereikende budgetten om het groen in hun eigen buurt naar eigen inzicht in te richten en te onderhouden. Er is een schat een kennis en kunde aanwezig, ook bij bewoners; alles en iedereen kan van elkaar leren. Kijk eens hoe de stad dan zal opleven!


5 Een gezonde stad is aantrekkelijk, veilig en economisch vitaal Laat veiligheid gerust op nummer één staan. Het is superbelangrijk. Maar erken ook dat de meeste veiligheidswinst niet meer te behalen is met nóg meer poortjes, camera’s, scanners en controles. Veiligheid heeft ook veel ‘zachte’ kanten. In een groene wijk die geborgenheid biedt, heb je meer samenhang en zijn er minder spanningen. En bovendien: zo’n wijk is zeer aantrekkelijk voor nieuwkomers. Dat is goed voor de lokale economie, voor werk en dus ook voor alles waar Rotterdam nu al goed in is en waar we trots op zijn. 


Een doodse stad is niet veilig. Een levendige, bruisende, gezellige stad is dat wél. 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @tuinmanindewijk