een stadsinitiatief
antenne rotterdam

hoofdmenu

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 17 | woensdag 24 april 2024 08:17 uur | 0 bezoekers


Marianne, Renee en Sebastiaan

OPEN STAAN VOOR ELKAAR en samen het vak leren

Zoals je een wijk permanent ontwikkelt, bij Creatief Beheer, zo ontwikkel je ook voortdurend jezelf, als Tuinman(m/v). Het is leuk om van elkaar te leren en in de praktijk gebeurt dat ook volop. Tenminste, als het je lukt je ogen en oren open te houden en op te pikken hoe collega’s – en bewoners - iets aanpakken. Bovendien groeit er een verbindende gezonde humuslaag: groene en sociale werkers nemen hoe langer hoe meer elkaars vaardigheden over. Bingo!

Want zeg nou zelf, wat is er mooier en doelmatiger dan mensen die in een wijk werken aan sociale én fysieke verbeteringen tegelijk? Niet vanachter een bureau, maar concreet, op straten en pleinen. Met jonge en oude bewoners samen in de aarde wroeten en intussen je zintuigen open houden voor verbeteringskansen.


Moedertuinen Tuinvrouw Renee vertelt hoe zij van Tuinvrouw Marianne leerde hoe je het hele jaar door een groene straat kunt hebben. “Neem vaste planten met daarnaast seizoensplanten, dan is er altijd wat te zien. Bewoners kunnen daar ook van leren. Of hoe Marianne bijvoorbeeld laagjes maakt met verschillende bloembollen, gestapeld. Dan bloeit er altijd wat, geweldig!”


Marianne: “Het is ook leuk om dat te vertellen aan groepen bezoekers. Bijvoorbeeld laatst aan mensen van het bedrijf Joulz, die een dag kwamen helpen. Je neemt ze serieus, door kort uit te leggen hoe je dat doet met zo’n schaal. Er kwamen hele positieve reacties op.”


Marianne is ook de Tuinvrouw achter het idee van de ‘moedertuinen’. Dat zijn kweekplekken voor nieuwe planten die je kunt stekken of scheuren. Die krijgen een nieuw leven in andere tuinen van Creatief Beheer, zodat je niet steeds nieuwe planten hoeft te kopen. Daarvan kan iedereen leren wat je moet doen in welk seizoen.


Wauw-factor Renee: “Van Tuinman Sebastiaan leer ik juist weer hoe je een continu positieve houding kunt hebben. Dat je voortdurend iedereen aanspreekt en betrekt. Dat is echt besmettelijk!” Sebastiaan: “Ja, dan krijg je een ‘wauw-factor’ en is aan het eind van de dag de hele straat onkruidvrij.” Marianne vindt elkaar aanvullen ook belangrijk. “Ik ben helemaal blij met al die planten die we erin zetten, en Sebastiaan is dan de straat aan het vegen en opruimen. Ik vind het fijn dat hij dat doet.”


Marianne is ook blij verwonderd met haar ontdekking dat ze goed met kinderen kan werken. “Dat had ik nooit van mezelf gedacht. Maar ik ben echt ‘de juf van de Arend’ geworden. Een verrijking!” Ze zijn het erover eens dat de Tuinman m/v in principe een flexibele en anticiperende houding moet hebben. Je leert van elkaar hoe dat kan. Soms heb je een vast dagschema, maar als er iets anders gebeurt, ligt dat hele schema overhoop. Als je ziet hoe anderen dat doen, verandert dat je eigen instelling. Je wordt vanzelf creatiever bij Creatief Beheer.


Concrete tips:


Van elkaar leren begint ermee dat je ervan uitgaat dat je van elkaar kunt leren, elkaar waardeert en prijst en dat je het eruit trekt bij elkaar. Dit geldt voor de contacten met collega’s én met bewoners


Leer van elkaar hoe je met klagende mensen kunt omgaan door niet te snel te oordelen, anders ga je in boogjes om elkaar heen lopen.


Leer van elkaar hoe je ankerpunten en bondgenoten in een straat kunt ontdekken en aan je kunt binden.


Leer hoe collega’s bewoners meenemen naar plekken waar het wel goed gaat (als het niet lukt in een straat).


Een groenspreekuur zoals Tuinvrouw Marijn dat heeft, kan ook op andere plekken.


Organiseer trainingsdagen per seizoen op locatie voor elkaar.


Maak in de straat een groenseizoenskalender zodat bewoners weten wat er wanneer moet gebeuren.


Leer van elkaar hoe je zelf kunt lobbyen bij opdrachtgevers en hoe je eventueel zelf projecten kunt aanbrengen bij Creatief Beheer.


 

 
Array
(
    [176997] => Array
        (
            [naam] => Frank/Janine
            [link] => https://www.facebook.com/Afrikaandertuin?ref=hl
            [reactie] => Nog een hoop te leren, ik ga mijn best doen dit seizoen
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2014-02-11 22:14:14
            [react_date_changed] => 2014-02-11 22:14:15
            [react_page] => 4228
            [react_user] => 0
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 176980
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => LFMVJRDPS748U
            [u_name] => 
            [u_email] => 
            [react_id] => 176997
            [editable] => 1
        )

)

Frank/Janine | 11 februari 2014

https://www.facebook.com/Afrikaandertuin?ref=hl

Nog een hoop te leren, ik ga mijn best doen dit seizoen


*

laat dit veld leeg

Tweets by @tuinmanindewijk