een stadsinitiatief
antenne rotterdam

hoofdmenu

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 16 | vrijdag 19 april 2024 06:52 uur | 1 bezoekers


Tuinvrouw Renee in het Hof van Bas

SOCIAAL GEDRAG IS BESMETTELIJK

De Tuinman (m/v) is de nieuwe beroepsgroep van Creatief Beheer. De Tuinman (m/v) werkt direct op straten en pleinen en knoopt fysieke en sociale vooruitgang in wijken aan elkaar. Dat maakt het werk zo uniek en doeltreffend. Creatief Beheer bestaat in Rotterdam ruim tien jaar en er werken nu zo’n 25 Tuinmannen (m/v). Hun aantal is groeiende. Ze hebben hele verschillende achtergronden, maar wat hen bindt is een ‘blije uitstraling’. Bewoners gaan haast vanzelf meedoen. Tuinmannen (m/v) zelf aan het woord over de kwaliteiten van de Tuinman (m/v).

 


‘Wij zijn gangmakers in een wijk’, zegt Tuinvrouw Marianne. ‘Dat vind ik de kracht van Creatief Beheer. Ik noem het wel eens een grote blije bende. Wij stralen uit dat we het leuk gaan maken met elkaar. Daarom is het belangrijk dat je het met een big smile doet. Daarmee maak je bewoners nieuwsgierig en onze Tuinmannen kletsen met iedereen, maken mensen enthousiast.’


Tuinman Sebastiaan, die altijd met iedereen een positief praatje maakt: ‘Sociaal gedrag is besmettelijk. Bewoners hebben voorbeelden nodig, en wij kunnen die voorbeelden zijn. Al hang je maar ergens een vuilniszak op om te faciliteren. Ik vind het ook een belangrijke kwaliteit dat wij als Tuinmannen direct aanpakken. Je kunt wel aan eindeloos de koffie gaan, maar je moet dingen doen, zodat bewoners resultaten zien.’


Marianne vult aan dat Tuinmannen psychisch inzicht hebben: ‘Je moet goed kunnen afstemmen op individuele bewoners. Steeds bedenken wie je voor je hebt en hoe je die kunt laten meedoen op het eigen niveau. Als mensen zich op hun gemak voelen dan komen ze vanzelf wel met hun verhaal.’ Dan begrijp je zo’n bewoner beter en daarmee ook de straat en dus ook de oplossingsrichting.


Rauwe buurten


Tuinmannen zijn in feite ook projectmanagers. Je beheert een plek voor een opdrachtgever en je moet verstand hebben van seizoenen en de planning daar omheen. Je moet flexibel kunnen schakelen. De ene keer heb je te maken met een verlegen teruggetrokken bewoner, de andere keer met een hoogopgeleide goed gebekte yup. Of je zit aan tafel bij instanties en opdrachtgevers. Je beheert verschillende jargons. Sebastiaan: ‘De Tuinman is in staat om de bindende factor te zijn tussen al die partijen en is niet bang voor rauwe buurten. Het valt mij op dat veel Tuinmannen bij Creatief Beheer een kunstenaarsachtige achtergrond hebben, beeldend of muzikaal. Ze zien mogelijkheden en zijn flexibel.’


Optimisme


‘De ene keer is de ingang dat je een kopje thee geeft, of een boterham aan een kind’, zegt Sebastiaan. ‘De andere keer gaat het gesprek tijdens een zaterdagactiviteit over wederzijds op kinderen passen. Het gaat om de aandacht die je mensen geeft.’ De Tuinman als facilitator. Een flinke dosis optimisme en doorzettingsvermogen zijn ook zeer gewenste Tuinmaneigenschappen.


Soms bestaat een Tuinmanteam uit werkers met een sociale achtergrond (voormalig opbouwwerkers of welzijnswerkers) en werkers met een fysieke achtergrond (kwekers, bosbouwers, groenbeheerders). Samen is zo’n team een ideale combinatie in een wijk. Steeds vaker ontdekken ‘sociale’ werkers dat ze ook verstand van groen krijgen en andersom doen de groenwerkers steeds meer sociale kennis op. De ontwikkeling van het vak van Tuinman (m/v) is volop in ontwikkeling. (Zie ook de Tuinmanacademie.)


Daarnaast staan de plekken die Creatief Beheer onder de hoede heeft open voor allerlei ‘aanwaaiers’. Studenten, mensen op een bedrijfsuitje, bewoners die het even niet meer zien zitten, ambtenaren, die stage lopen, e.a. Allemaal mensen die aandacht (en begeleiding) krijgen van de Tuinman (m/v), maar vooral ook mensen die de Tuinman(m/v) en de Wijk helpen. Vele handen maken licht werk.


Concrete Tuinman (m/v) kwaliteiten:


 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @tuinmanindewijk